„Saját/os” Állatkertet álmodtunk

2021-09-08

Itt kérem, komoly munka folyt: bárki megláthatja, ha erre a gyönyörű képre pillant. Elindítottuk a „Trilliárdnyi esély” című programunkat, amelyben a Down Alapítvánnyal együttműködve élményterápiás látogatásokat szervezünk az Állatkertbe, a MOL Alapítvány támogatásával.

 

Az első foglalkozás keretében saját/os állatkertet álmodtunk: Down szindrómás fiatalokkal, a Down Alapítvány munkatársaival közösen az állatkerti zoopedagógusok és Alapítványunk munkatársai egy olyan képet alkottak, ahol a tigrisek közel kerülhetnek a tevékhez,   a jegesmedvék a majmokhoz, a zsiráfok a flamingókhoz, tömérdek pillangó libeg a tarka virágok között és mindenki nagyon vidám. S ha ez a kialakítás nem is egyezik mindenben az állatkerti állattartás szigorú szabályaival, képzeletünkben túlléptünk ezeken a gátakon, s még a tapasztalt állatkertészek is biztosan rábólintanak. A "Trilliárdnyi esély" című programunk célkitűzése ugyanis kettős: a Down-szindrómás gyermekeknek olyan lehetőséget szeretnénk biztosítani, amely adekvát módon járulnak hozzá a világból érkező ingerek befogadásához és feldolgozásához. Éppen ezért pályázatunkban azt vállaltuk, hogy összesen 140 érintett (Down szindrómás gyerekek és családtagjaik) számára tíz csoportban élményterápiás programot szervezünk. Az Állatkert ugyanis kiváló terep a különböző hatások átadására, amelyek befogadását a programhoz illesztett élményfeldolgozó foglalkozások is segítik.

Másik célunk a családi program kialakítása: hiszen ott, ahol sérült gyermek él, változik a család belső szerkezete és a külvilággal való kapcsolat is. Különösen veszélyeztetettek a testvérek, akiknek nehéz feldolgozniuk a sérült gyermekre irányuló fokozott figyelmet. Egy közös megmozdulás, az izgalmas élmények  sokat javíthatnak a helyzeten.. A Down-szindrómás gyermekkel egy családban nevelkedő testvérek számára szervezett közös programok célja, hogy hogy ezt a speciális helyzetet segítse feldolgozni a gyerekeknek.

Az Állatkerti Alapítvány már több sikeres élményterápiás programot is szervezett a zoopedagógus csapat közreműködésével. Vezettünk hasonló foglalkozásokat értelmi fogyatékos, mozgássérült, vak és csökkent látó iskolás csoportoknak is. Egyik büszkeségünk az autisták számára akadálymentesített Állatkert forgatókönyvének kidolgozása, amit eredményesen alkalmaztunk is a speciális programokban. Eddigi tapasztalataink alapján tudjuk, hogy mennyire egyéni megközelítéssel, sajátos módszerekkel kell fordulni minden különböző csoport felé.

Az első lépéseket már megtettük jelen programunkban, amikor a Down Alapítvány foglalkoztató központjában jártunk. Hamarosan pedig a Down-szindrómások jönnek az Állatkertbe, hogy ezzel a programmal is gazdagíthassuk a világukat, világunkat.

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

Bronz fokozatú támogatóink