2008 A Békák éve

2008-03-17

A kétéltűek fennmaradását fenyegető veszélyek miatt a világ vezető természetvédelmi szakemberei útnak indították a „Kétéltű Bárka” (Amphibian Ark) elnevezésű programot, amelynek keretében a 2008-as esztendő a „Béka éve” lesz a világ természetvédelmében. A program védnökségét David Attenborough vállalta el.

 

Több mint 360 millió év sikeres túlélése után a ma ismert 6000 kétéltű faj harmada-fele kihalhat a szemünk láttára. A dinoszauruszok eltűnése óta ez lenne a legnagyobb jelentőségű tömeges kihalás. A veszély legfőbb forrása egy gombás betegség, de az élőhelyek eltűnése, a környezetszennyezés, növényvédőszerek alkalmazása és az éghajlatváltozás is felelős a kétéltűek fogyatkozásáért. A kétéltűek jó jelzőfajok (indikátorok), mert az elsők között reagálnak a környezet káros változásaira. Az ő problémáik lassanként a mi problémáink is lehetnek, ha nem figyelünk fel az eltűnésükkel megszólaló vészharangra.
Bár a legtöbb ember számára nem igazán feltűnőek, a kétéltűek – köztük is különösen a békák – igen fontos szerepet töltenek be a természet háztartásában. A tápláléklánc nagy jelentőséggel bíró résztvevői, hiszen rengeteg más állat táplálékául szolgálnak, ők maguk viszont elképesztő mennyiségű rovart fogyasztanak el. Ez a természet egyensúlya szempontjából is igen fontos, de nem mellékes a mezőgazdaság, a növényvédelem szempontjából sem. Ezzel együtt a kétéltűek szerepe a gyógyászatban is kiemelkedő jelentőségű. Emellett a békák és más kétéltűek fontos kulturális szereppel is bírnak, a hozzájuk kapcsolódó hagyományok, mesék és hiedelmek miatt. Bolygónk tehát biológiailag és kulturális szempontból is barátságtalan hellyé válna nélkülük.
A Kétéltűek Bárkája kezdeményezés keretében az 500 legveszélyeztetettebb faj tartását, tenyésztését és visszatelepítését vállalták fel az állatkertek, akváriumok és más tudományos intézmények, szerte a világon.
2008 így lett a Békák Éve.
Szeretettel várunk mindenkit március 20-án a Víz- és Meteorológiai Világnapon, mely egyben a természetvédelmi kampány nyitó napja is! Minden 14 év alatti gyermek, aki letölti az alábbi álarcot ingyen jöhet be az aznapi rendezvényre.
További információ a www.zoobudapest.com oldalon!

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink