Adácsról alpakát - térképen az örökbefogadók

2020-05-11

Aki szereti a térképeket böngészni, most megteheti, itt e cikk alján. Előljáróban csak annyit árulunk el, hogy Adácsról alpakát, Zsámbékról üregi nyulat fogadtak örökbe. A vasárnapi virtuális szülői értekezleten most a távolabb lakó nevelőszülők is részt vehetnek.

 

Adácsról alpakát (Karamellt), Zsámbékról Arunt, az elefántot (hárman is), Basilt, az oroszlánt és Kázmért, az üregi nyulat fogadták örökbe, - ha csak az ábécé első és utolsó betűjével kezdődő településnevet vizsgáljuk. De itt van néhány más példa is: Detkről Sir DEKOpír Lancelotot, az óriás fűrészes sügeret, Hajdúszoboszlóról Pollyt, a társas prérikutyát, Mátraterenyéről  Kankait, a nőstény oroszlánt, Tiszaalpárról pedig Benjamint, a hóbaglyot.

Összesen 288 magyarországi településen élnek állataink örökbefogadói és még jó néhány helyen a világban, Ausztriától Svájcig. Nem is tudtunk olyan nagy felbontású térképet készíteni, ahol minden egyes település látszik, így csak néhány érdekességet emelünk ki. A válogatás persze önkényes és nem is teljesen megbízható adatokon nyugszik, hiszen az örökbe fogadóknak nem kötelező megadniuk a címüket és ezzel a lehetőséggel sokan élnek is.

Pulcsinak, a legkedveltebb pingvinnek 21 magyarországi településen van örökbe fogadója, emellett Svájcban és Németországban is. Ha az összes pingvint nézzük, akkor Budapesten kívül 48 településen vannak, akik e kedves frakkos madárkák tiszteletbeli nevelőszülői.

Sheshenek, a jelenleg legkedveltebb zsiráfunkat összesen 23 településen fogadták örökbe, még Angliában, Salisburyben is él tiszteletbeli nevelőszülője. Az öt fős zsiráfcsapat egészének pedig éppen félszáz település között oszlanak meg az örökbefogadói.

Nivának, a gyönyörű szibériai tigrisnek van a legváltozatosabb nevelőszülői gárdája, őt egyedül 31 településről fogadták örökbe, míg párját, Norbit csak 9 magyaroszági helyről, igaz, van egy hágai patrónusa is. Úgy látszik, őt a budapestiek kedvelik jobban, illetve az örökbefogadói között lényegesen többen vannak, akik nem töltötték ki a lakcím rublikát az adatlapon.

Az Állatkerti Nevelőszülők Napján – minden májusban és októberben – szurkolunk azért, hogy csak jó időjárás legyen, minél többen el tudjanak jönni meglátogatni a választott állatukat. Most vasárnap sajnos – a járványügyi helyzet miatt - még biztosan zárva tart az Állatkert. Ezért kerül sor a Nevelőszülők Virtuális Találkozójára. Egyetlen egy parányi pozitívumot viszont várhatunk vasárnap: a virtuális találkozón azok is részt vesznek majd, akik a távolabbi településekről nem tudnának felutazni a budapesti állatkertbe.

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

Bronz fokozatú támogatóink