Az oroszlán is lehet terápiás állat?

2021-10-14

Igen, sőt a zsiráf és a zebra is! Bár nem lehet megsimogatni őket, de a látvány és a feldolgozott élmény felér egy terápiával.

 

Az érdeklődés óriási, a helyek hamar beteltek, - jelezte vissza a Down Alapítvány programkoordinátora a „Trilliárdnyi esély” című, élményterápiás programunk meghirdetésekor. Az első csoportok állatkerti látogatása bizonyítja, milyen nagy szükség van az ilyen jellegű programokra.

A gyerekek ámulva nézik a zsiráf hosszú nyakát, ügyeskedve próbálják utánozni a flamingók egylábas ácsorgását, boldogan ásítanak hatalmasat a lustálkodó oroszlán láttán, - majd a fárasztó állatkerti séta után megpihenve rajzban, ragasztott képben vagy éppen mesékben és mondókákban fogalmazzák újra élményeiket. Ez a néhány mondatos leírás bármelyik állatkertet látogató családra igaz lehet, de Alapítványunk élményterápiás programja ennél egy picivel többre törekszik.

Azoknak a családoknak szervezzük ugyanis a programot, amelyekben Down szindrómás gyermeket (is) nevelnek, hiszen ott, ahol sérült gyermek él, változik a család belső szerkezete és a külvilággal való kapcsolat is. Különösen nehéz helyzetben vannak a testvérek, akiknek folytonosan tapasztalják a sérült gyermekre irányuló fokozott figyelmet. Egy közös megmozdulás, az izgalmas élmények  sokat javíthatnak a helyzeten. Ezt a folyamatot segíti az Állatkerti Alapítvány programja, amelyet a Down Alapítvány szakembereire támaszkodva, a MOL Alapítvány támogatásával sikerült megszervezni.

Az állatkerti zoopedagógusok külön tematikát dolgoztak ki a 14-16 fős csoportok állatkerti látogatására, és kis fényképes ismertető füzetet is szerkesztettek, hogy a gyerekek majd otthon is felidézhessék az Állatkertben látottakat.

A sétát – amelyet az állatkerti elektromos kisbuszon való utazás is kiegészít - egy élményfeldolgozó óra (valamint egy kis uzsonna) követi, amelyen kézműves foglalkozással, vagy éppen mesékkel-mondókákkal dolgozzák fel az állatkerti benyomásokat. Ez utóbbiban Kecskés Karina színművésznő is segít.

Most tartunk a program felénél, - nagyon jó látni, mennyire élvezik az Állatkertben eltöltött időt a családok. A program végére összesen 140 fő számára tudjuk biztosítani az állatkerti foglalkozást, amelynek végén egy remek búcsubulit szervezünk majd valamennyíi résztvevőnek!

 

Platina fokozatú támogatóink

 

 

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink