Bye-bye Belij!

2020-06-06

Az ideiglenesen hazánkban állomásozó, két moszkvai jegesmedve-suhancok egyike egy belgiumi állatkertbe költözött. Szép további éveket, Belij! Biztosan ott is jól érzed majd magad, lesz labdád, amivel játszhatsz, de már nem a tesód, hanem egy fess jegesmedve-menyecske oldalán!

 

Belij és Szerij, a két jegesmedve, 2017. tavaszán érkezett Budapestre, egy moszkvai állatkertből, azzal az akkor is kinyilvánított céllal, hogy a fajtamentő  tenyészprogram keretében itt tölthessék kamasz-éveiket, majd tovább utaznak végleges lakóhelyükre, hogy családot alapíthassanak.

Napjainkban a jegesmedvék állatkerti tartásának különleges jelentőséget ad a klímaváltozás, és azok a nehézségek, amelyek emiatt a vadonbeli jegesmedvék fennmaradását fenyegetik. Mindezek következtében az állatkertekben élő jegesmedvék természetvédelmi jelentősége is felértékelődik. Ugyanez igaz arra a jegesmedve tenyészprogramra is, amelyben állatkertünk is részt vesz. Minthogy a moszkvai ikrek ritka vérvonalból való állatok, a tenyészprogram számára különösen fontosak. Így a jegesmedve ügyben érintett európai állatkertek közösségében különösen nagy odafigyeléssel tervezik jövőjüket. Igaz ez Szerijre is, aki még egyenlőre Budapesten marad, tehát őt változatlanul láthatja a közönség. A tenyészprogram részleteiről itt: https://zoobudapest.com/ezt-latnod-kell/hirek/jegesmedve-hirek

Érdekes, hogy bár a jegesmedve ikrek annyira hasonlítottak egymásra, hogy még a gondozók is nehezen különböztették meg őket, az örökbefogadók körében mégis inkább Belij volt a népszerűbb.

Mint minden olyan esetben, amikor az örökbe fogadott állat valami miatt elkerül az Állatkertből, Belij tiszteletbeli nevelőszülői számára most is felajánljuk azt a lehetőséget, hogy az örökbefogadás idejének érvényessége alatt választhatnak egy másik állatot.

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink