Egy kis időutazás, Balu kapcsán

2018-05-25

Újabb szereplő A dzsungel könyvéből: Maugli bölcs öreg tanítómestere, Balu oda költözött a dekkáni dólok, azaz a vadkutyák mellé az Állatkertben.

 

Balu alakját valószínűleg mindenki ismeri, míg az ázsiai vadkutyákat inkább  csak azok,  akik olvasták is Kipling, A dzsungel könyve című regényét (a mai gyerekek pedig inkább a különböző rajzfilm feldolgozásokat látták, amelyekből általában kihagyják a dólok véres támadásának történetét http://jegesmacko.blog.hu/2017/07/03/kiplingnel_verszomjasak_az_allatkertben_hancurozo_kiskutyak),  

Balu viszont nem csak A dzsungel könyve, hanem más mesefilmek (és az ezekhez kapcsolódó ilyen-olyan figurák, képecskék, gyerekjátékok) népszerű figurája. Az igazi Balu pedig ismét látható az Állatkertben. Éppen ideje, hiszen az elmúlt évben csak jegesmackók voltak, a barna medvének viszont nem jutott hely. Most viszont – némi átszervezéssel – találtak megfelelő helyet, sőt medencés lakosztályt a Marosvásárhelyi Állatkertből érkezett tíz éves mackónak (a rozsomákok volt helyén, akik átköltöztek a hiénák helyére).  Sőt, Balu már be is lakta kényelmes kifutóját, így a szerencsésebb – és kitartóbb – látogatók már többféle üzemmódban is láthatják. (Balu alszik, Balu bóbiskol, Balu caplat, Balu pancsol, Balu fürdik …)

A barna medvék mindig is népszerű állatok voltak, nem csak sokan ácsorogtak kifutójuk előtt a korábbi években, hanem sokan örökbe is fogadták Balu elődeit. Reméljük, így lesz a jövőben is!

Sőt, Balunak már van is örökbefogadója: még pedig a történelmi idők üzeneteit hűen közvetítő Klauzál Gábor Társaság. A társaság névadója, a Battyhány-kormány földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi minisztere  elkötelezett munkatársa volt Deák Ferencnek a kiegyezéshez vezető úton. Deák Ferenc pedig maga is lelkes állatkert-barát volt, hiszen az 1866-ban megnyílt Fővárosi Állat- és Növénykertben még kedvenc állata is volt: éppen egy barna medve (igaz, ő Kristóf névre hallgatott).

Íme, egy röpke időutazás a reformkor és a modern mesevilág között, hiszen Kristóf és Balu között több mint msfél évszázad telt el. (Csak érdekességként: Kipling az Állatkert megnyitása idejét alig féléves volt). A gyermekmesék barnamedve figurája viszont örökéletű...

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink