Élj boldogan, Irungu!

2020-06-21

A zsiráfok világnapja alkalmából idézzük fel Irungueddigi élettörténetét történetét, ami – szerencsére – igen szerencsés mederben folydogál.

Irungu 2017. februárjában született a budapesti állatkertben, Ingrid és Akin gyermekeként. A szépen fejlődő kis zsiráfbika mostanra bizony felcseperedett és ivaréretté vált. Így el kellett hagynia a szülői házat – a budapesti szavanna-kifutót – és néhány napja Szegedre költözött. Az állat elszállításának költségeit Alapítványunk fedezte. A hírek szerint Irungu remekül érzi magát és jól beilleszkedett az ott lakó Thabo és Luke mellé.

Az állatkerti zsiráfoknál ez az élet rendje, hiszen egy ivarérett hím nem maradhat női ivarú féltestvérei között. Állatkertükben pedig Sauda és Sheshe is féltestvérei, mégpedig szinte egykorúak vele. A beltenyészet elkerülése miatt került Irungu Szegedre.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1868 óta élnek zsiráfok. (Az elsőt még Ferenc József adományozta, sőt, ez az állat már vemhesen érkezett Budapestre. Így a világon negyedikként itt született állatkertben zsiráfborjú, és ez volt a világon az első, akinek már az anyja is állatkertben született.) Eddig összesen 34 zsiráfborjú látott napvilágot Budapesten.

A jelenleg Budapesten élő zsiráfcsapat a ritka, úgynevezett Rothschild-zsiráfokhoz tartoznak, amelyeket ugandai zsiráfoknak is szoktak nevezni. A tavalyi számlálások során az alfaj elterjedési területén, Dél-Szudánban, Ugandában és Kenyában 1671 Rothschild-zsiráfot találtak. De nem csak a Rothschild zsiráfok állománya csökkent a természetes élőhelyükön. Három-négy évtizeddel ezelőtt még 150-160 ezerre becsülték az afrikai vadonban élő zsiráfok számát. A tavalyi számlálások alapján viszont a jelenlegi egyedszám a 100 ezret sem éri el. Vagyis az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent az állomány nagysága. Ez részben a természetes élőhelyek átalakítására, a zsiráfok életének zsugorodására vezethető vissza, de a polgárháborús konfliktusok és az orvvadászat is komoly veszélyeztető tényező.

Az állatkerteknek tehát fontos szerepük van a faj megőrzésében, különösen a Rothschild-zsiráfok esetében. Reméljük, hogy Irungu is kiveszi majd részét ebből, ha majd neki megfelelő zsiráfhölgy-társaságba kerül.