Élmény volt újra találkozni az állatkerti nevelőszülőkkel

2021-10-06

Köszönjük mindazoknak, akik eljöttek és azoknak is, akik a facebook oldalunkat követve tartottak velünk az Állatkerti Nevelőszülők találkozóján.

 

Régóta vártuk, hogy személyes részvétellel rendezhessük meg az Állatkerti Nevelőszülők Találkozóját és vasárnap (október 3-án) még az időjárás is kegyeibe fogadott minket: szikrázó napsütés, kellemes meleg fogadta a gyülekezőket. No, meg az állomásjátékra felhívó nyomtatvány egy finom Moments szelet kíséretében, az I.D.C Hungária Zrt.-nek köszönhetően.

De talán még ennél is jobb volt, hogy az állatkerti nevelőszülők végre találkozhattak kedvencük gondozójával, aki tájékoztathatta őket arról, hogyan is tölti mindennapjait az örökbe fogadott állatuk. Arra is nyílt alkalom, hogy Szabó Roland, az Állatkert megbízott igazgatója köszönthesse az Állatkert támogatóit és Montskó Éva, az Állatkerti Alapítvány elnöke tájékoztassa az egybegyűlteket arról, hogy az Alapítvány miként használja fel az örökbe fogadók adományait az Állatkert támogatására. Íme, néhány példa, a teljesség igénye nélkül. (A részletes beszámolók honlapunk az „Átláthatóság” rovatában olvashatók, évről évre.)

Kiemelkedően sikeres volt az idei évben a kora tavasszal meghirdetett „Elefánt babamérleg akció”, amellyel sikerült egy 6 tonna teherbírású mérleget telepíteni az elefánt kifutóba. Támogatási oldalunkra 1,3 millió forint érkezett direkt erre a célra, nagyjából fedezve is a bekerülés költségeit. (Az előzetes kalkulációhoz képest jelentős árengedményt kaptunk a gyártótól és több tárgyi adományt is a szükséges szerelékekhez.)

Az állatok takarmányozásának segítségére majd egymillió forintot költöttünk, köztünk különleges gyógytápok és élelmiszer kiegészítők beszerzésére.

A „Játékok az állatoknak” programunk, amely a kifutók környezetgazdagítását célozza, költségeit is (bő egymillió forintot) az örökbe fogadók támogatásaiból gazdálkodtuk ki, és hasonló összeget fordítottunk az állatorvosi munkát segítő eszközök beszerzésére Támogattuk – pontosabban az örökbefogadók támogatták - az állatkert  természetvédelmi és fajmegőrzési programjait is, - a Irungu, a zsiráfbika elköltöztetését és az Állatkertünkben kelt tarvarjak Spanyolországba utaztatását visszahonosítási célból.

Az Állatkert ismeretterjesztési programjának kiterjesztését segítve hozzájárultunk a Vakációzóó tábor – ahol szociálisan rászoruló gyermekek táboroztatását vállalta az Állatkert – fenntartásának költségeihez is a gyermekek élelmezésének biztosításával és tábori trikók valamint sapkák beszerzésével, összesen 200 fő esetében.

Az Alapítvány elnöke tájékoztatta a nevelőszülőket arról is, hogy a szervezet pályázatokon is nyert támogatást céljai megvalósításához. A közeljövőben indul az általános iskolák 6-7. osztályosai számára meghirdetett „Kölyökidő az Állatkertben” című vetélkedősorozat (az Agrárminisztérium támogatásával) és a Down-szindromás gyermekeket nevelő családok élményterápiás programja, amelyet a Down Alapítvány szakmai segítségével, a MOL Alapítvány anyagi támogatásával sikerül megszervezni.

Nem szeretnénk eltagadni azt sem, hogy az Állatkerti Nevelőszülők Napjának szervezésekor elkövettünk egy-két hibát: egy-két időpontot nem jól egyeztettünk le a szülői értekezletet tartó gondozóval, így bizony kicsit várniuk kellett a résztvevőknek a találkozóra. A másik tanulság: hogy azok, akik nem a Fókapun át jöttek be a nevelőszülői kártyájuk felhasználásával, nem kaptak kielégítő információt arról, hogy a főtéren kaphatják meg az Állomásjáték-lapot és az ajándék csokiszeletet.

Az okozott kellemetlenségért elnézést kérünk, legközelebb igyekszünk még gondosabban mindent megszervezni. Reméljük, hogy nem ezek a momentumok maradnak meg az örökbefogadók emlékezetében, hanem az örömteli pillanatok.

Köszönjük Önkénteseinknek (kiemelten a NemAdomFel Kávézóból érkezett barátainknak) a sok munkát és köszönjük a Nevelőszülőknek, hogy eljöttek.

Számítunk rátok a továbbiakban is, remélve, hogy jövő májusban még sikeresebb lesz az Állatkerti Nevelőszülők Találkozója.

 

Platina fokozatú támogatóink

 

 

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink