Evita, az értékes

2016-04-27

Mitől értékes egy állat a látogatók számára? Mert cuki, vagy éppen fenséges, mert aranyosan ugrabugrál, mulatságos hangokat hallat, hasonlít az arckfejezése egy barátéra…ezernyi okot sorolnak fel az örökbefogadók választásuk indoklásául. Ritkábban gondolnak arra, hogy egy-egy különleges, ritka állat tartása az állatkertben mekkora kincs a faj megőrzése érdekében. Evita, a Mhorr-gazella 15. születésnapja jó alkalmat kínál arra, hogy erről is szót ejtsünk.

A Mhorr-gazella igazi ritkaság: a veszélyeztetett dámgazella egyik alfaja. A nagy méretű, kecses dámgazellák egykor Észak-Afrikában éltek, de ma már csak kicsi, veszélyeztetett csoportjaik maradtak fenn  – a Mhorr-gazella alfajból pedig egyetlen egy darab sem él már vadon... Körülbelül 150 példányuk él állatkertekben – ezek segítségégével próbálják megmenti a fajt a szakemberek, hogy az utókor is gyönyörködhessen bennük. Ehhez a tenyészprogramhoz csatlakozott 2008-ban a Fővárosi Állat- és Növénykert is – és már egy kisebb nyájra való van ebből a ritka állatból Budapesten is. Többé-kevésbé rendszeresen születnek nálunk kis Mhorr-gazellák, de sajnos még ez is kevés ahhoz, hogy biztos jövője legyen a fajnak. A 150 példány, amiből a tenyészprogram világszinten elindult, nagyon kevés – a beltenyésztés miatt a genetikai állomány leromlásától kell tartani. Az újszülött gazellák sokszor az életképesség határán vannak, és mesterségesen kell nevelni őket.

Más, a természetből már kihalt állatfajokat (például az európai bölényt) azonban sikerült már megmenteni. Reméljük, a Mhorr-gazella tenyészprogramja is eredményes lesz, és újra láthatunk majd a természetben is a hátsó lábain akácialevelekért ágaskodó különleges állatokat.

Platina fokozatú támogatóink