Hétköznapi természetvédelem

2023-02-10

Az emberek többsége, ha meglát egy csomó rovart nyüzsögni a lakásában, anélkül, hogy alaposabban megnézné őket, irtásukba kezd. Összecsavart újsággal agyoncsapkodja, vegyszerrel lefújja, összesöpörve lehúzza a WC-n, - mindegy hogy miként, de pusztuljon, aminek négy lábnál többet adott a természet! Pedig van más út is.

 

Egy kedves hölgy a minap behozott egy nagy doboznyi apró rovart alapítványunkhoz. Időt és fáradtságot nem kímélve, dobozba gyűjtötte az apróságokat, s jól bebugyolálva a dobozt, elhozta Alapítványunkhoz, mi pedig rögvest továbbítottuk is a dobozt az állatkert főrovarászának. Sőt, másnap megismétlődött a történet: talált még nyolc apróságot a lakásban elkóborolva, és azokat is beszállította az állatkertbe.

A kis rovarok ott keltek ki a lakásukban,- s mint ahogyan a lelkiismeretes megmentőjük mondta - feltehetőleg egy ősszel betévedt sáskamama szaporulataként. Igaza is lett: több száznyi imádkozó sáska-ifjoncott mentett meg! Magyarországon az imádkozó sáska – más néven ájtatos manó - védett rovar, amelynek eszmei értéke egyedenként 5000 Ft!  

Köszönjük a manó-mentő hölgynek, hogy példát mutatott a hétköznapi természetvédelemből. Mert minden élet számít bolygónk amúgy is agyongyötört bioszférájában.

A lakásba tévedt ájtatos manó mama szaporulata nem veszett kárba. Az állatkerti bemutatóban sokaknak mutatja majd be az élővilág sokszínűségét.

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink