Janek, az új fiú

2020-05-30

Immár a harmadik takin alfajjal ismerkedhetnek meg az állatkert látogatói. A szecsuáni, majd a mismi-takin után megérkezett a csehországi Liberecből Janek, az arany takin.

 

A takinok természetes élőhelye persze nem Csehországban van, őshazájuk a Himalája keleti vidéke. A veszélyeztetett természetvédelmi státuszú takinok közül az arany takin Kína Sanhszi tartományában, a  Csinling-hegységben fordul elő, sajnos nem túl nagy számban. Éppen ezért szerepel az állatkertek közötti fajmentő programban, ennek keretében érkezett a budapesti állatkertbe is a fiatal, 2018. februárjában született jószág.

Janek – első ránézésre - kis termetű szarvasmarhára emlékeztet, de a takinok rendszertanilag a kecskefélékhez állnak közelebb. Selymes, aranysárga szőrzet fedi testét, igazolva, hogy az arany takinok szép példánya. Remélhetőleg egy csinos nőstény is érkezik majd a fess takin-fiúhoz, hogy utódokkal örvendeztethessék meg a faj kedvelőit. Akkor majd az is kiderül, hogy a reménybeli kis takint külalakja után bocinak, vagy rendszertanilag kecske rokonságának megfelelően gidának nevezzük-e. 

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

Bronz fokozatú támogatóink