Nyuszi-simogatás, - itt a helye az Állatkertben!

2016-03-24

Bármilyen aranyos, bármennyire megszokott a húsvéti jelkép-körben a nyuszi, élő nyulat ne vegyél ajándékba! Simogasd az Állatkertben! Vagy fogadd örökbe Kázmért és Kendét, Állatkertünk üregi nyulait!

Nagy a csábítás a piacokon és az aluljárókban: aranyos szőrgombócok, mulatságosan szimatoló orrocskák, billegő tapsifülek kandikálnak ki a kosarakból, és nehéz ellenállni a kérincsélő gyerkőcöknek.

Pedig bármennyire fogadkoznak  a gyerekek - hogy jó gazdák lesznek, etetgetik, tisztántartják, dédelgetik majd a nyuszkókat - nem is mindig rajtuk múlik, hogy nem tudják beváltani ígéreteiket. Lakáson belül nehezen teremthetők meg azok a körülmények, amelyek között jól érzik magukat és a simogatásnak sem örülnek feltétlenül. Bizony, hamar meg is nőnek. Gondolnak-e arra a pillanatnyi örömtől repeső nyuszi-gazdák, hogy mi lesz a cuki-muki korból kinövő, elülső végén mindent megrágcsáló, hátsó végén bogyókat eregető jószágok későbbi sorsa?

Élő nyulat ne ajándékozzunk, - hirdeti minden felelős állattartó! Jó lenne megtanítani gyermekeinket is arra, hogy a húsvéti nyuszi-rajongás ideje hamar elszáll! S helyébe a gond marad, mit is kezdjenek vele… Szomorú tapasztalat, hogy néhány héttel húsvét után mennyi kidobott nyuszkó remeg a parkokban, s hány elpusztult jószág tetemével lehet találkozni.

Jó tudni: az Állatkert idén sem fogadja be a megunt húsvéti nyuszikat. Akik viszont nem tudják élő nyuszi nélkül elképzelni a Húsvétot, az ünnepek alatt jöjjenek nyuszit simogatni az Állatkertbe! Itt hozzáértő gazdák, gondos kezek óvják a nyuszikat és a gyerekeket egyaránt. Persze, hazavinni nem lehet őket.  „Csak” a kedves emléket. Amit meg is lehet fejelni egy-egy kedves plüss nyuszival: ők valóban a lakásba valók, még kicsiny gazdájuk az ágyukat is megoszthatják velük. A nagyobbak pedig örökbe fogadhatják Kázmért és Kendét, az üregi nyulak jeles képviselőit itt, az Állatkertben. A felelős állattartást tanúsító nevelőszülőknek járó díszes oklevél, kedves fénykép pedig legalább olyan méltó és sokkal maradandóbb ünnepi ajándék, mint az igencsak sérülékeny élő ugrabugra…

Platina fokozatú támogatóink