Orangutánok világnapja

2021-08-19

Augusztus 19. - az orangutánok világnapja és örökbefogadási akció!
A világ ma az orangutánokra hívja fel a figyelmet, hiszen ezek az állatok a vadonban kritikusan veszélyeztetettnek számítanak. A szumátrai orangutánok vadon élő populációja rohamosan csökken.

Ma már nem csak az illegális vadászat és befogás, hanem főként az erdőirtás veszélyezteti őket. A szándékosan felégetett erdők helyére pálmaültetvények kerülnek, az ott termelt pálmaolajat aztán az élelmiszer- és kozmetikai iparba szállítják világszerte. Ez napjainkban szinte mindenkit érint, hiszen rengeteg - egy átlagos háztartásban is előforduló - termék tartalmaz pálmaolajat, ezért érdemes mindennapi életünkből mellőzni ezeket az árucikkeket, helyette pedig pálmaolajmentes termékeket választani és használni. Így bojkottáljuk a pálmaolaj ültetvényeket, az orangutánokat fenyegető legfőbb veszélyt! Ma Szumátrán alig pár ezer orangután maradt, egyes jelentések szerint jelenleg átlagosan ezerrel is csökkenhet az orangutánok száma évente. Ezért ha ez a szörnyűség így folytatódik, a faj még a mi életünkben eltűnhet a Földről.
Mit tehetsz az orangutánokért?
Tájékozódj a megvásárolt termékek összetevőiről és arról, hogy milyen más, pálmaolajmentes termékekkel tudnád helyettesíteni azokat. Olvass az orangutánokról, ismerkedj meg velük és a helyzetükkel és terjeszd a környezetedben, hogy ezek a csodás, az emberekével 97%-ban megegyező genetikai állománnyal rendelkező majmok bizony veszélyben vannak.
Az Állatkert orangután családját is támogathatod, hiszen csak ma, az orangután világnapon örökbefogadási akcióval készültünk nektek: aki ezen a napon (2021. augusztus 19.) örökbe fogadja Chuijt, Liát, Julát, Moirát, Lone-t, AnnaHannát, Móricot vagy Budát, a budapesti Állatkert orangutánjainak egyikét, annak plusz belépési lehetőséggel kedveskedünk. A díszes oklevél, az életrajzi lap, az állat fotója és a nevelőszülő kártya mellé az alap támogatási összegért prémium csomagot kapnak a leendő orangután-nevelőszülők, azaz plusz egy belépési lehetőséget a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A plusz szelvénnyel egy fő egyszeri alkalommal díjmentesen léphet be az Állatkertbe 2021. december 31-ig. Az örökbefogadást személyesen irodánkban pár perc alatt és honlapunkon pár kattintással el is intézheted ITT.
Egy falatka Állatkert programunkon belül a budapesti orangutánok és a többi állat jólétéhez járulhatsz hozzá csekélyebb adományok küldésével is online felületünkön keresztül.