Diesel

Kubai orrszarvú leguán

• Faj: Kubai orrszarvú leguán
  • Ivar: hím
  • Születési dátum: 2015. július 19.

Örökbefogadom!

Kubai orrszarvú leguán
Kubai sziklaleguán
Cyclura nubila
Cuban rock iguana
Lesser Caymans iguana

Növényevő faj, ami vastag farokkal és tüskés állkapoccsal rendelkezik, a Karib-térség legnagyobb gyíkjainak egyike.

A kubai leguán Kuba szárazföldi sziklás partvidékein és a környező szigeteken él. Egy alfaja a Kajmán-szigetek területén honos. A nőstények őrzík a fészkeiket és gyakran fészkelnek a kubai krokodil által ásott gödrökben. Biztonsága érdekében az állat gyakran fügekaktuszokban vagy ezek közelében tartózkodik.

Az állatkerti tenyészprogramoknak köszönhetően a faj egyedszáma emelkedik.

Átlagos testhossza 40 cm, a fejétől a farka tövéig, de találtak már 1,6 méter hosszú hímet is. A hím kubai szilaleguán bőrének színe a sötétszürkétől a téglavörösig terjed, addig a nőstények bőre olajzöld, sötét csíkokkal vagy sávokkal. Mindkét nem végtagjai feketék, halványbarna, ovális foltokkal és tömör fekete lábfejekkel. A fiatal egyedek általában sötétbarnák vagy zöldek, testüket halvány, sötétebb csíkok vagy foltok tarkítják 5-10 átlós keresztirányú sávban. Ezek a szalagok beleolvadnak a test színébe, ahogy az állat egyre idősebb lesz. Mindkét nem hord egy nyaka alatt lógó lebernyeget, a hátán egy sornyi tüske figyelhető meg a vastag farkáig.

Elterjedés: Kuba és környező szigetei

Nevelőszülők listája