Escobar

Törpe mara

 

  • Faj: Törpe mara
  • Ivar: Hím
  • Születési dátum: 2016. 05. 18.
  • A Fővárosi Állat- és Növénykertbe érkezett: 2017. 01. 13.

Örökbefogadom!

 

 

Törpe mara
Dolichotis salinicola
Chacoan mara
Kleiner Mara/Zwergmara

 

A törpe mara Dél-Amerikában honos rágcsálófaj, az ismertebb nagy mara közeli rokona. Paraguay Chaco régiójában, Dél-Bolíviában és Argentína északnyugati részén fordul elő 400–800 m tengerszint fölötti magasságon.


A törpe mara bár a tengerimalac rokona, nagyjából nyúl méretű és testalkatú állat; a hasonlóságot csak fokozzák hosszú lábai, viszonylag nagy, széles és hegyes fülei és hosszú bajuszszőrei.
Párban vagy kis (max. négy fős) családi csoportban élnek együtt. Megfigyelhető, hogy a csoport tagjai egymásnak háttal, de érintkező farral üldögélnek, hogy a sík élőhelyükön nagyobb területet tarthassanak szemmel. Az élősködők távoltartására szívesen hemperegnek a homokban vagy porban.

 

Testhossz: 42-48 cm
Testtömeg: 1,8-2,3 kg
Táplálkozás: levelek, füvek, gyümölcsök
Társas viszonyok: párban, vagy kisebb családokban él
Utódok száma: 1-5 kölyök, akiknek súlya egyenként 200 g körüli

 

Elterjedés: Dél-Amerika

 

 

Platina fokozatú támogatóink

 

 

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink