Fülike

Földimalac

• Faj: Földimalac
  • Ivar: Nőstény
  • Születési dátum: 2010. 02. 24.
  • A Fővárosi Állat- és Növénykertbe érkezett: 2011.05.27.

Fülike az első Magyarországon született földimalac, fajának jellegzetes példánya. A hosszú pofája végén levő túró-orra hasonlít a disznóéra, fülei a szamárét utánozza, a farka viszont olyan, mint a kenguruké. Ez az érdekes „keverék-állat” igazi evolúciós telitalálat: Afrika egyik legelterjedtebb, a termeszekre és hangyákra szakosodott rovarevője.

A termeszvárakat erős ásókarmaival bontja meg, hosszú, lapos, szíjszerű, szemölcsökben bővelkedő nyelvével kotorja ki az üregekből az apró rovarokat. A nyelvet az erős nyálmirigyek bőven ellátják nedvességgel, úgyhogy a rátapadt hangyákat valósággal beszürcsöli.

Itt, az Állatkertben a termeszek és hangyák helyett speciális, fehérjében gazdag tápot kap, hiszen természetes táplálékával nem lehetne jól lakatni. Egyébként sem könnyen tartható állat, hiszen éjszakai életmódot folytat. Így egy kis csellel láthatják a látogatók: kifutójában fordítva állították be a megvilágítást. Látogatási időben derengő éjszakát mímelnek, így az állat éppen ekkor aktív, - a látogatók nagy örömére.

Minthogy föld alatti üregekben lakik, amelyeket időnként  „átrendez” magának, egy kis szerencsével még ásási technikáját is meg lehet figyelni. Mellső lábain csak négy ujj van, a hátsókon azonban öt, ezekkel, a patákhoz hasonló karmaival kiválóan tud ásni. Úgy működik, mint az ásógép. A mellső lábak ásnak, a hátsó lábak pedig hihetetlen sebességgel dobálják ki a földet.

Örökbefogadom!

Földimalac
Orycteropus afer
Erdferkel
Aardvark

Túrásra alkalmas orrával, hosszú szamárfülével, a kengurukéra emlékeztető farkával és az ásáshoz idomult karmos lábaival a földimalac Afrika legfurcsább emlősállata. Éjjel aktív, a nappalt szinte teljes egészében alvással tölti. Éppen ezért itt sem a többi

állattal együtt, hanem egy olyan különleges helyen látható az Állatkertben, ahol látogatási időben holdfényt utánzó, éjszaka pedig a nappalt felidéző fordított világítási program működik.ért itt sem a többi

Lábain erőteljes, pataszerű körömképleteket visel. Ezekkel akár néhány perc alatt képes egy méteres gödröd kiásni. Emellett a termeszvárak betonkeménységű falát is könnyűszerrel szétrombolja velük.

Az európaiak közül először a dél-afrikai búr telepesek találkoztak ezzel a fajjal (ezért is terjedt el angol nyelvterületen is a búr-holland aardvark szó az állat neveként). Nálunk a nyelvújítás korában még reményfoki vájlábnak hívták, később terjedt el a földimalac név.

Testméretek: testhossz: 1-1,3 m

farokhossz: 60-70 cm

Tömeg: 40-75 kg

Táplálkozás: termeszek, hangyák, más rovarok