Íliász

Kétpúpú teve

• Faj: Kétpúpú teve
  • Ivar: csődör
  • Születési dátum: 2014. április 9.

Iliász anyai ágon régi budapesti tevedinasztia sarja, hiszen nemcsak az anyja, Írisz született Budapesten, hanem már a nagyapja, Juszuf, sőt a dédnagymamája, Johanna is. Nem kevésbé nevezetes az üknagymama sem, hiszen annak idején szerepelt az Egri csillagok című regényből készült, 1968-ban bemutatott színes magyar mozifilmben. Ami az apai ágat illeti, a kis Iliász édesapja Kalifa, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark tevecsődörje, akinek országszerte vannak leszármazottai a tevéket tartó állatkertekben.

Örökbefogadom!

Kétpúpú teve
Baktrián

Camelus bactrianus
Bactrian camel
Trampeltier/Zweihöckriges/Baktrisches Kamel

Eredeti elterjedési területe Közép-Kazahsztántól Dél-Mongólián és Északnyugat-Kínán át a Sárga-folyó nagy ívéig húzódik. Az i. e. 3. évezredben háziasítani kezdték, háziasított állományát napjainkban 2,5 millió példányra becsülik.

A vadon élő populációkat a vadászat jelentősen megritkította. A 19. században elterjedési területük nyugati részén kihalt, és az 1920-as években keleten is nagymértékben csökkent a népessége. 2003-ban egyes jelentések szerint 950 egyede élt a természetben, a faj vadon élő populációját tehát jelenleg a kihalás fenyegeti.
A kétpúpú teve - másik nevén baktrián - kiválóan alkalmazkodott a Góbiban és a Takla-Makánban uralkodó szélsőséges, sivatagi időjárási körülményekhez: elviseli a télen akár ‒29 °C-ra süllyedő és a nyáron majdnem 40 °C-ig emelkedő hőmérsékletet is.
Szőre vastag és bozontos, színe pedig igen változatos: a piszkosfehértől a homokszínűn át a csokoládébarnáig terjedhet. Vedléskor egyszerre nagy területeken csomókban válik le a szőr, de ez természetes a tevéknél.
A vadon élő baktriánok kisebb, kb. 30 példányt számláló csordákban élnek, amelyeket egy-egy domináns csődör vezet. Víz nélkül hónapokig bírják, de ennek fejében ha csak lehet, teleisszák magukat. Mérések szerint egy alkalommal alig 10 perc alatt mintegy 114 liter vizet is képesek meginni.
Ha a lépésnél gyorsabban kell haladni, akkor egyszerre az azonos oldali lábaikat emelik fel. Csúcssebességként 65 km/h-t jegyeztek fel, de csak rövid ideig tudja ezt a sebességet tartani. Kiválóan úszik. Fő érzékeik a látás és a szaglás.

Testhossz: 3-3,5 m.
Marmagasság: 1,8-2,3 m
Tömeg: 300-800 kg
Táplálkozás: növények