Karl

Arany oroszlánmajmocska

 

  • Faj: Arany oroszlánmajmocska
  • Ivar: Hím
  • Születési dátum: 2011. augusztus 7.
  • A Fővárosi Állat- és Növénykertbe érkezett: 2020. december 13.

Karl a franciaországi Zoo Parc de Beauval-ban született, és onnan érkezett Budapestre 2020. december 13-án.


Örökbefogadom!

 

 

Arany oroszlánmajmocska
Leontopithecus rosalia
Golden lion tamarin
Goldgelbe Löwenäffchen

 

Délkelet-Brazília síkvidéki erdőségeiben él. Idejének nagy részét a lombkoronaszinten tölti. Nappal aktív, az éjszakát védett pihenőhelyen, például fák odvában, hasadékaiban tölti. Párban vagy 3-8 egyedből álló családi csoportokban él. Étlapján gyümölcsök mellett pókok, csigák, apró gyíkok, madártojások és fiókák is szerepelnek. A fák kérgében rejtőző rovarokhoz hosszú, vékony ujjaival fér hozzá. A hímek és a nőstények külsőre csaknem egyformák. A nemek közötti különbség így inkább a kommunikációb Délkelet-Brazília síkvidéki erdőségeiben él. Idejének nagy részét a ombkoronaszinten tölti. Nappal aktív, az éjszakát védett pihenőhelyen, például fák odvában, hasadékaiban tölti.

Párban vagy 3-8 egyedből álló családi csoportokban él. Étlapján gyümölcsök mellett pókok, csigák, apró gyíkok, madártojások és fiókák is szerepelnek. A fák kérgében rejtőző rovarokhoz hosszú, vékony ujjaival fér hozzá. A hímek és a nőstények külsőre csaknem egyformák. A nemek közötti különbség így inkább a kommunikációban jelenik meg. Kis szerencsével meg

lehet hallani vékony, magas hangjukat. A kutatások szerint 17 jól elkülöníthető hangjelzésük van, amelyek között hívó és riasztó jelzések egyaránt szerepelnek.

A legritkább fajok egyike. Néhány évvel ezelőtt csupán 400 egyedre becsülték a vadonbeli létszámát. A vadvédelemnek, és az állatkerti szaporulat visszatelepítésének köszönhetően számuk újra meghaladja az ezret, és még további ötszáz állat él állatkerti körülmények között. Természetes élőhelye azonban ma is pusztulóban van.

Kis szerencsével meg lehet hallani vékony, magas hangjukat. A kutatások szerint 17 jól elkülöníthető hangjelzésük van, amelyek között hívó és riasztó jelzések egyaránt szerepelnek.

A legritkább fajok egyike. Néhány évvel ezelőtt csupán 400 egyedre becsülték a vadonbeli létszámát. A vadvédelemnek, és az állatkerti szaporulat visszatelepítésének köszönhetően számuk újra meghaladja az ezret, és még további ötszáz állat él állatkerti körülmények között. Természetes élőhelye azonban ma is pusztulóban van.

 

Testméretek: testhossz: 20-36 cm

farokhossz: 31-40 cm

Tömeg: 590-620 g

Táplálkozás: mindenevő

Társas viszonyok: csoportban él

Vemhességi idõ: 125-135 nap

Utódok száma: 1-2

Élettartam: 10-15 év

Veszélyeztetettség: veszélyeztetettség közeli

 

Elterjedés: Brazília

 

Nevelőszülők

 

Nevelőszülők listája

  • Benkő Dániel Péter
  • Cseke Dávid
  • Demeter Család
  • Kabai Eszter
  • Kalmár Károly
  • Károly Áron
  • Sutyor Vivien
  • Szegedi Noémi
  • Ványi László
  • Zsarnay Emese
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása:
 

 

Platina fokozatú támogatóink

 

 

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink