Marte

Ecsetfülű disznó

 

  • Faj: Ecsetfülű disznó
  • Ivar: hím
  • Születési dátum: 2010. július 19.

Marte 2018. november 2-án érkezett a Budapesti Állatkertbe.

Örökbefogadom!

 

 

Ecsetfülű disznó
Potamochoerus porcus porcus
Pinselohrschwein
Red River Hog

 

Ez az érdekes megjelenésű faj, Afrika szavannáin él, elsősorban a sűrű vegetációjú folyópartokat kedveli. Jó úszó és gyors futó. Éjszaka aktív, a nappalt üregekben tölti. Ha veszélyeztettve érzi magát, bátran támad.

Bozótmalacnak is nevezik.

A legkülönlegesebb színösszeállítású disznó. A nyugati alfaj a vörös folyami malac nevet is viseli. Színezete élénk rozsdavörös, sörénye fehér, pofája, fülpamacsa fekete-fehér mintázatú.

Ahogy minden disznó, előszeretettel turkál, dagonyázik, ahogy csak lehetősége van rá. 
Mint minden rendes disznó, az orra végén lévő túrókarimával és az agyaraival egyaránt ügyesen bánik táplálékkeresés közben. Mindent összeszed, amit csak talál, a gyökerektől a gyümölcsökön át a madártojáson keresztül a csigákig, apró gerincesekig bezárólag.
Nevét a fekete-fehér mintázatú fülpamacsáról kapta.

Egyes források szerint a gyermeknevelés főleg a kanokra hárul, az elválasztás után a koca nem igazán törődik a malacokkal. Legfőbb ragadozóik a leopárdok, melyek száma erősen csökken, ezáltal az ecsetfülű disznóké növekszik.

 

Testméretek: testhossz: 1-1,5 m,
marmagasság: 55-80 cm
Tömeg: 50-120 kg
Táplálkozás: mindenevõ
Társas viszonyok: csapatban él
Vemhességi idõ: 120-127 nap
Utódok száma: 1-5
Élettartam: 20 év
Veszélyeztetettség: nem veszélyeztetett

 

Elterjedés: Afrika, Madagaszkár

 

Nevelőszülők listája

  • Danyi Zsuzsánna
  • Torma Márton
  • Tóth Júlia és Márton
 

Töltsd fel képed!

Oklevél azonosítószáma:
Név:
Fénykép kiválasztása:
 

 

Platina fokozatú támogatóink

 

 

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink