Samuka az élen

2022-12-30

Samut, a másfél éves kiselefántot választották legtöbben a nevelőszülők 2022-ben. De vajon kik lehetnek még a legnépszerűbb állatok az örökbefogadók körében? Összeállítottuk az idei év TOP10-es listáját.

 

Az örökbefogadható állataink népszerűségét időről időre áttekintjük: kiket választották a leggyakrabban a tiszteletbeli nevelőszülők. Így a 2022-es év végének közeledtével ismét számot adunk róla, hogy az elmúlt egy évben mely állatkerti lakók a „legkedvesebbek” támogatóink számára.

A ranglistából kettő is készül: először is megmutatjuk az egyéni „verseny” eredményét, hogy lássuk éppen ki volt a legmenőbb az elmúlt időszakban az örökbefogadók körében, a másikban pedig arra voltunk kíváncsiak, hogy fajok tekintetében, összesítve kik a legnépszerűbb állatok.

 

Samu, a elefántborjú éves szinten idén is az első lett, habár tavasz tájékán úgy tűnt, hogy Sanyi, a kalandvágyó pingvin mögé szorulhat. De a kis ormányos verhetetlen cukiságban is, s őt választották legtöbben. A szökevény pingvinnek „csak” a képzeletbeli ezüstéremmel kell beérnie, harmadik helyen pedig Bendegúz, a bájos fiatal kis panda végzett, aki általában tartja is a dobogós helyét.

A TOP10-ben őket követi negyedikként Aurora, a másik cuki kis panda. Rocío, a vízidisznó már az ötödik helyre ugrott a tavalyi hatodikról: akkor még mi sem gondoltuk volna, hogy egy vízidisznó bekerülhet a tizes listába, de nagyon közkedvelt lett a fiatalok körében, köszönhetően a közösségi médiában felbukkanó mókás kapibara videóknak. A hatodik helyen idén Niva, a szibériai tigris végzett, hetedik pedig Örvi, az alpaka lett, aki talán sohasem szerepelt a TOP10-ben. A nyolcadik helyen egészen megdöbbentően holtverseny alakult ki Borsika, a manul nőstény és Sheshe, a zsiráflány között. A kilencedik hely Szásáé, a szibériai tigris hímé, s bár szépen lecsúszott, de még a TOP10-ben maradt utolsó helyen Bohus, a manul apuka is. (A tizes toplistánkba sajnos nem került bele a perzsa párduc ikerpár és Arun, az elefánt nagytesó sem, aki 2-3 éve ilyenkor még a dobogó legtetején csücsült. De nem sokon múlt egyiküknek sem!)

 

Ha fajok szerint értékeljük az örökbefogadásokat, azaz a csapatverseny helyezettjeit nézzük, szintén érdekes a lista. A legnépszerűbb egyedekre jutó örökbefogadások természetesen felhúzzák a fajok helyezéseit és azt is számításba kell venni, hogy ahol sokan vannak a csapatban, ott több az esélye a legjobb tízbe kerülésbe.

A dobogó legteteje idén nem bírta el az elefánt családot, ők csak a másodikak lettek. Az első helyre Sanyi behozta az egész pingvincsapatot! Habár jelenleg több, mint két tucatnyi budapesti pingvin van, mindannyian külön-külön is kis szeretetbombák és kedvelik őket az örökbefogadók, de Sanyival az élen aztán tényleg learatták a babérokat és betotyogtak az első helyre. A bronzérmes csapat pedig a kis panda pár lett.

Őket követik a tigrisek negyedikként, és a zsiráfok ötödikként, de ez már szinte megszokott. A hatodik helyezettként először kerültek be a TOP10 fajok listájába az újabban hatalmas népszerűségnek örvendő vízidisznók. Hetedikként a lajhárok végeztek, akiknél ugyan a legnépszerűbbek Villám és Zippo - elköltözés miatt - már nem erősítik a csapatot, de Nico, a kis lajhár születése nem hagyja a lajhárokat lecsúszni a legnépszerűbbek közül. A nyolcadik legtöbbet örökbefogadott állatfaj a perzsa párduc lett: a budapesti leopárdcsalád négy tagja összesített erővel előzte meg az alpakákat és a manulokat, ők ugyanis holtversenyben a kilencedik helyen állnak. Mindkét fajnak ezeddig ugyanannyi örökbefogadója lett az elmúlt egy évben! Az örökbefogadók körében a tizedik legnépszerűbb állatok pedig a szurikáták lettek.

Így lecsúszott a listáról a gyűrűsfarkú makik és vidrák csapata, akik szintén holtversenyben vannak. valamint az oroszlánok, pedig a Prágából visszatért Basil mindent megtesz méltóságteljes oroszlánságával, hogy továbbra is belopja magát a nevelőszülők szívébe.

 

Készültünk nektek egy olyan listával is, amely a TOP 10 ellentéte: olyan állatok, akiket még soha vagy az elmúlt egy év során senki nem választott, így ha őket fogadjátok örökbe, könnyen ti lehettek az egyetlen örökbefogadói. Pedig ők is cukik és ők is megérdemlik, hogy tiszteletbeli nevelőszülőjük legyen.

 

Köszönjük az elmúlt év örökbefogadásait is támogatóinknak! Reméljük, hogy a jövőben sem maradtok állatkerti kedvenc nélkül!

Több száz állat várja a Budapesti Állatkert lakói közül, hogy te legyél a tiszteletbeli nevelőszülője! Pár kattintással itt honlapunkon örökbe is fogadhatod a kedvenc állatodat - akár ajándékba, akár magadnak! Az örökbefogadással ráadásul nem csak örömet szerezhetsz magadnak vagy másoknak, de támogatod az Állatkertet és lakóit is!

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink