Soren és Buda

2021-09-15

Két kedvencet vesztettünk el: Sorentől, a 29 éves borjúfókától és Budától, a 11 hónapos orangutánkölyöktől búcsúzunk.

 

Szomorú hírrel kell jelentkeznünk: Soren 2021. szeptember 15-én 29 éves korában távozott az élők sorából. Ez az életkor a borjúfókák között már matuzsálemi kornak számít, az utóbbi hónapokban már érezhetően romlott a kondíciója. Romlott az étvágya és az idős korral együtt járó egészségügyi problémák – például a vese működésében – egyre inkább jelentkeztek nála. Bár fájdalmai egészen a legutóbbi időkig nem voltak, de sokat fogyott, s végül a legutolsó napokban már olyan állapotba került, hogy az állatorvosi csapat az idős állat elaltatása mellett döntött. A pingvinekkel közösen használt medencében most már csak féltestvére, Sween úszkál. Bár ő is koros állatnak számít, egészségi állapota szerencsére sokkal jobb, reméljük, hogy még sokáig velünk marad

 

Amíg Soren elvesztésére sajnos számítani lehetett, addig a tavaly született orangután kölyök, Buda halála váratlan tragédia. 2020-ban két orangután bébi is világra jött nálunk: augusztusban Móric, októberben pedig Buda. Két féltestvérről van szó, hiszen két különböző anyától (Móric Lia kölyke, Buda pedig Juláé volt), de ugyanattól az apától (Chuij) születtek. Ráadásul a két anyuka, Jula és Lia maguk is féltestvérek.

Bár a természetben született orangutánok 3-10 %-a (a nemüktől is függően) nem éri meg az egyéves kort, az Állatkertekben, ahol az állatok egyébként lényegesen tovább élnek, mint vadonbeli fajtársaik, sajnos ugyancsak előfordulnak ilyen szomorú esetek. Buda esetében nem voltak tapasztalhatók előzetes betegség-tünetek. Jelenleg még folynak azok a vizsgálatok, amelyekből várhatóan kiderül, hogy mi okozta a 11 hónapos orangután kölyök halálát.

Rövidke életében több mint negyedszáz örökbefogadója volt, az ő nevükben is szomorúan búcsúzunk.


 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

Bronz fokozatú támogatóink