Meglepetések a TOP10-ben

2023-12-31

Samu, az egyéni versenyben még mindig megdönthetetlen, fajok tekintetében viszont a vízidisznók győztek a legnépszerűbb állatok versenyében. De kik lehetnek még a TOP10-ben?

 

Az örökbefogadható állataink népszerűségét időről időre áttekintjük: kiket választották a leggyakrabban a tiszteletbeli nevelőszülők. Így a 2023-as év végére ismét számot adunk róla, hogy az elmúlt egy évben mely állatkerti lakók a „legkedvesebbek” támogatóink számára.

A ranglistából kettő is készül: először is megmutatjuk az egyéni „verseny” eredményét, hogy lássuk éppen ki volt a legmenőbb az elmúlt időszakban az örökbefogadók körében, a másikban pedig arra voltunk kíváncsiak, hogy fajok tekintetében, összesítve kik a legnépszerűbb állatok.

Samu, az ázsiai elefánt, amióta megszületett, azóta vezeti az éves toplistát, habár volt egy-két időszak, amikor úgy tűnhetett, hogy letaszítja a trónról például egy vöröspanda vagy éppen Sanyi, a kalandvágyó pingvin, de az évvégi összesítésben mindig kiderült, hogy a kiselefánt a favorit örökbefogadóink körében. Így lett ez idén is, Samu tehát az abszolút első lett. Az egyéni TOP10 képzeletbeli dobogójának második fokán Rocío, a capybara csücsül, aki az évvégi összesítésben először ülhet ezen az előkelő helyen, hiszen tavaly ilyenkor csak az ötödik lett ebben a listában, 2021-ben pedig még a TOP10-be sem került be. Természetesen nem maradhat kis panda nélkül az első hármas: Bendegúz a harmadik helyen végzett, ő is megőrizte a tavalyi státuszát.

Negyedikként nem sokkal maradt le a dobogóról Stanislaw, a hím capybara, aki szintén idén először végzett ilyen szuper helyen. Aurora, a kis panda fénye egy icipicit kevésbé csillog, hiszen az elmúlt két évben mindig negyedikként végzett, most viszont ötödik lett.

A hatodik helyre besettenkedett Bohus, a pusztai macska, avagy manul (aki tavaly ilyenkor még a tizedik volt), őt pedig Basil, a ritka ázsiai oroszlán hím követi a hetedik helyen, s ennek nagyon örülünk, mert őfelsége is már rég szerepelt a TOP10-es listánkban.

Nyolcadik helyen holtverseny alakult ki Sheshe, a zsiráflány és Bizsu, a szurikáta között. Kilencedik lett Nico, a másfél éves kis lajhár, tizedik helyen pedig Noé, a szuperügyes oroszlánfóka, aki sok látogató szívét elrabolja nap mint nap a fókatréningeken. Noé ráadásul soha nem volt még a TOP10-es lista közelében, így nagy meglepetés, hogy őt is üdvözölhetjük a legnépszerűbb állatkerti lakók között.

A TOP10-es listából éppenhogy lecsúszott egyébként Banu, a perzsa párduc és Mia, a vombatlányka is. Nem sokon múlt! Érdekességképpen, Sanyi, a pingvin csak a 19. lett.

 

Fajok tekintetében is kíváncsiak voltunk, hogy melyek a legnépszerűbb állatok. A dobogó legteteje ezúttal nem bírta el az egész elefánt családot, összetettben a vízidisznók győztek. Rocío és Stanislaw, a capybara páros több örökbefogadó szívét dobogtatta meg, mint Samuék és erre először van példa, hiszen tavaly ilyenkor csak az ötödikek lettek, tavalyelőtt pedig együttesen sem voltak benne a TOP10-ben. Ami pedig a második és a harmadik helyezettet illeti… Amint e sorokat írjuk, éppen a kis pandák, Bendegúz és Aurora kettőse áll a második helyen, s tényleg nem sokkal, de ezzel lemaradva az elefántok a harmadik helyre kerültek. Soha nem volt még ilyen, hogy a dobogó legalján álltak volna, de biztosan sokat számít az is, hogy Arun idén Szegedre költözött. S mivel a kamasz elefánt kirepült a családi fészekből már nem erősíti a csapatot, így a kis pandák előrébb kerültek a listán. De annyit mondhatunk, hogy valóban nem sokkal, s az is meglehet, hogy mire a kedves olvasó e cikk végére ér még 2023 utolsó óráiban, mégiscsak az elefántok csücsülnek majd a dobogó második fokán. Igen szoros az állás.

Sok kicsi sokra megy alapon a tavalyi első helyezett a pingvinek csapata volt, ők idén csak a negyedik helyre totyogtak be (egyébként természetesen Sanyi és Norris vezetésével). Az ötödik legnépszerűbb állatfaj a lajhár lett, őket követik a zsiráfok hatodikként. A hetedik helyen álló oroszlánok és a nyolcadik helyen bravúrozó oroszlánfókákban az a közös, hogy az elmúlt években egyik csapat sem jutott be a TOP10-be. A kilencedik és tizedik helyen holtverseny alakult ki. A szurikáták ugyanannyi örökbefogadót gyűjtöttek, mint Bohus, a manul egymaga, s nem sokkal lemaradva a lista tizedik helyén a vombatok a perzsa leopárdok mellett csücsülnek.

Éppen lemaradtak a TOP10-es listáról az alpakák, őket egyébként a vidrák követik, de egész jó helyen végzett a gorilla- és orangután család is, s nagy meglepetésünkre idén több örökbefogadónak örülhetett hippo-kettős: az 50 éves víziló, Tücsök és lánya, Jusztina is.

 

Készülünk nektek egy olyan listával is, amely a TOP 10 ellentéte: olyan állatok, akiket még soha vagy az elmúlt egy év során senki nem választott, így ha őket fogadjátok örökbe, könnyen ti lehettek az egyetlen örökbefogadói. Pedig ők is cukik és ők is megérdemlik, hogy tiszteletbeli nevelőszülőjük legyen.

Köszönjük az elmúlt év örökbefogadásait is támogatóinknak! Reméljük, hogy a jövőben sem maradtok állatkerti kedvenc nélkül!


Több száz állat várja a Budapesti Állatkert lakói közül, hogy te legyél a tiszteletbeli nevelőszülője! Pár kattintással itt honlapunkon örökbe is fogadhatod a kedvenc állatodat - akár ajándékba, akár magadnak! Az örökbefogadással ráadásul nem csak örömet szerezhetsz magadnak vagy másoknak, de támogatod az Állatkertet és lakóit is!

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

Bronz fokozatú támogatóink