A kulisszák mögött dolgoznak...

2018-11-27

A sisakos kaméleontól a madárfiókáig, a törpeegértől a zsiráfig, oroszlánig, medvéig mindenhez kell érteniük. A látogatók talán nem is sejtik, micsoda tudás, tapasztalat és lélekjelenlét kell ahhoz, hogy a legkülönbözőbb állatokat kezelni tudják.

 

Az állatkerti állatorvosok legfeljebb akkor kerülnek reflektorfénybe, ha valamelyik állatunkat baj éri. Szerencsére nagyon ritkán következik be, hogy ne tudjanak segíteni. Állatkertünkben majd ezernyi állatfaj majd tízezernyi egyede él, s az állatgondozók segítségével naponta figyelik egészségi állapotukat. Gyanús jelek esetén diagniosztizálnak, ha kell, gyógyszerrel, kezeléssel, operációval segítik a gyógyulást.

Az állatkerti állatok rendszeres felügyelete mellett a Dr. Sós Endre vezetette csapatnak évente több ezernyi mentett állat, a jó szándékú emberek által behozott sérült, elárvult, legyengült paciense is van. Többségüket sikerül is meggyógyítani, majd rehabilitációjuk után szabadon engedni eredeti élőhelyükön. Nemrégiben például Gabit, a hódot engedték szabadon, korábban különféle baglyokat, védett ragadozó madarakat, gólyákat, sünöket, mókusokat, mocsári teknősöket, - évente több millió forintnyi természetvédelmi értéket képviselő megmentett állatot. Persze vannak olyan egyedek is, amelyeknek maradandó sérülésük van. Ők véglegesen az Állatkertben maradnak, itt gondoskodnak róluk a későbbiekben.

Az Állatkert idén nyílt új területén, a Holnemvolt Várban működik a Sünispotály, ahol az érdeklődők is megtekinthetik: hogyan is működik egy korszerű állatmentő hely. http://www.zoobudapest.com/ezt-latnod-kell/hirek/lappantyu-a-sunispotalyban.

Itt fontos felvilágosító munka is folyik, hiszen a menteni való állatok zöme éppen a felelőtlen emberi tevékenység következtében (pl. mérgezés, áramütés) szorul orvosi segítségre.  

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

Bronz fokozatú támogatóink