Boldog születésnapot, Golo!

2010-09-24

Az állatkert gorillacsapat ezüsthátú vezérhíme szeptember 27-én ünnepli 30. születésnapját. Szüetésnapja alkalmából bemutatjuk életútját, és néhány fotót a fiatal Golóról.

Golo, a szelíd óriás, 1980 szeptember 27-én született a stuttgarti állatkertben, Mimi és Banjo gyermekeként. A stuttagarti állatkertben számos főemlős kölyök cseperedett Goloval együtt, ahol kezdetben gondozók nevelték őt. A rákövetkező évben a zürichi állatkertbe szállították, majd 1989-ben Budapestre került.

Liesellel, az ez idő tájt érkezett gorilla nősténnyel eleinte érdekesen alakult kapcsolatuk. Kettejük közül inkább a tapasztaltabb Liesel "hordta a nadrágot", majd az idő múlásával harmonikus kapcsolat alakult ki közöttük, Goloé lett a vezető pozíció, és családot alapítottak.

Első kölykük -aki az első Magyarországon született gorillabébi - 1992. április elsején született és a Dango nevet kapta. Ez követően négyévente újabb gorillakölyök színesített az Állatkert életét. 1996-ban született Gorka, aki ma a madridi állatkert lakója. Eddigi utolsó kölykük, Ebobo 2000-ben született és ma is a budapesti gorillacsapat tagja.
2008-ban egy új nőstény, a fiatal N’yaounda érkezése és Bongo születése óta Liesellel kevésbé felhőtlen a kapcsolata.

Golo méltóságteljes és határozott, rendkívül jóindulatú, türelmes családfő, és jó apa. Zordon kinézete ellenére kedves, gyengéd is tud lenni. Testsúlya a legutolsó mérések szerint 183 kg.

Képek Golóról a galériában!