Hada úszni tanul

2020-04-28

Az esetlen újszülöttből kíváncsi, életvidám kölyökké cseperedett Hada, a tapírkölyök. Már a Dél-Amerika kifutóban lévő medencét is felfedezte.

Alig két hónapja, február 20-án született meg Suki és Géza szerelmének gyümölcse. A bumfordifejű, csíkos-pettyes apróság nem véletlenül nyerte az Állatkert honlapján meghirdetett szavazáson a spanyol eredetű Hada, azaz a Tündér nevet: egy tapírbébinél kedvesebb jószágot nemigen lehet látni (bár tudjuk, ugye, hogy minden baba – lett légyen az emberi vagy állati – egyszerűen gyönyörű.) Fokozottan igaz ez a megállapítás a kistapírokra, akik még hónapokig – körülbelül 6-8 hónapos korukig - viselik a rejtőszínnek is alkalmas mintás kölyökbundát, s csak utána alakul ki a felnőtt állatokra jellemző sötét szürkés-barnás színük.

Hada – egy normális tapírgyereknek megfelelően – egyre kíváncsibb. Aki a koradélutáni órákban megfigyeli az állatkerti webkamerák felvételeit (https://zoobudapest.com/ezt-latnod-kell/webkamera/del-amerika-kifuto), az láthatja, amint ismerkedik a környezetével. Sőt, kimondottan pajkos a kölyök: meg-megkergeti lakótársait, a nagy marákat, vizidisznókat, még a nála jóval magasabb nandukat is!

Mostanra megismerkedett a medencével is. Minthogy eredeti élőhelyükön a tapírok sokszor fürödnek  (ezzel is enyhet keresve a bőrükbe furakodó élősködők ellen), Suki és Géza a budapesti állatkertben is rendszeresen meglátogatja a medencét. Már Hada is túl van az első úszóleckéken, bátran követte anyukáját, Sukit a  vízbe és kimondottan ügyesen úszkál.

Ha majd újra nyit az Állatkert, biztosan Hada lesz a sztár a látogatóknál. És talán majd az örökbefogadók is jobban felfedezik, mert - hiába a virtuális állatkert - egyelőre csak három tiszteletbeli nevelőszülője van.