Ma van az orrszarvúak világnapja!

2021-09-22

Ma van az orrszarvúak világnapja!

A szakemberek és persze a természetbarátok pontosan 10 éve minden évben szeptember 22-én ünneplik az orrszarvúak világnapját, s ezen a napon hívják fel a figyelmet a faj védelmére, az őket fenyegető veszélyekre. Hiszen ezek a csodálatos és hatalmas vastagbőrűek sajnos borzasztóan megritkultak, olyannyira, hogy ha az emberiség nem vigyáz rájuk, akkor akár már a mi életünkben eltűnhetnek a Földről.
 
Napjainkban az orrszarvúak 5 faja él a világon:


- a szélesszájú orrszarvú (a déli szélesszájú orrszarvúak Afrika déli részén élnek, megközelítőleg 15.000 egyed // az északi szélesszájú orrszarvú alfajból pedig 2 nőstény egyed maradt, akik Kenyában élnek)


- a keskenyszájú orrszarvú (Közép- és Dél-Afrika, körülbelül 4.500 egyed)


- az indiai orrszarvú (India és Nepál, kb. 3000 egyed)


- a szumátrai orrszarvú (Szumátra, Borneó, körülbelül 100 egyed)


- és a jávai orrszarvú (Jáva, Indonézia, Ujung Kulon Nemzeti Park, kevesebb, mint 100 egyed)


Mint látjátok az orrszarvúak drámaian kevesen vannak már a világon. Valamennyi faj egyedszámának a csökkenését az okozta, hogy az érintetlen természetes élőhelyeiken az emberek a népességnövekedés hatására mezőgazdasági és infrastrukturális területeket hoztak létre, de még ennél is különösebb veszélyt jelent rájuk az orvvadászat. A hagyományos távol-keleti gyógyászatban sajnos nagyon keresett az orrszarv, amelynek hatását a modern orvostudomány természetesen egyáltalán nem igazolta. Az orrszarv egyébként is olyan anyagokból épül fel, mint például az emberi köröm.


De mit lehet tenni az orrszarvúak megőrzéséért?


Szakemberek igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni, hogy a megmaradt vadon élő egyedeknek biztonságot nyújtsanak. Az állatkerteknek pedig több fontos szerep is jut a az orrszarvú fajok megőrzésében. Egyik az ismeretterjesztés és szemléletformálás, hiszen aki megkedveli az orrszarvúkat, és megérti, hogy a kegyetlen mészárlásoknak semmi értelme nincsen, az nem fog orrszarvból készült termékeket vásárolni. Ebben Te is segíthetsz, ha olvasol és informálódsz az orrszarvúkról, vagy eljössz az Állatkertbe és megismered őket, majd mesélsz róluk a környezetednek is. 


Az Állatkertek másik fontos szerepe, hogy az állatkerti tapasztalatokat megosszák olyan szakemberekkel, akik a természetes élőhelyeken vadvédelmi munkát végeznek, s ezekkel az ismeretekkel nagyban segítik őket.


A harmadik fontos munkájuk pedig a tenyészprogramban való részvétel. A Fővárosi Állat és Növénykert egyik hatalmas szakmai sikere, hogy itt történt a világon az első mesterséges termékenyítés. Ez az eljárás rengeteget segíthet az  orrszarvúak populációinak fennmaradásában, akár a vadonban is. Bizonyára emlékeztek, amikor 2007-ben meglátta a napvilágot Layla, az első orrszarvú, aki mesterséges termékenyítésből született. Sőt mi több, a második mesterséges termékenyítéssel fogant orrszarvú is megszületett éppen ma 13 éve. Lisimba 2010-ben egy görög állatkertbe utazott az orrszarvúak tenyészprogramjának keretein belül.


A Fővárosi Állat- és Növénykertben jelenleg három szélesszájú orrszarvú él: az említett Layla, anyukája Lulu és a 2010-ben érkezett 30 éves Zafriel. Őket örökbe is fogadhatjátok, sőt, ha ma, az orrszarvúak világnapján fogadjátok örökbe valamelyiküket, akkor plusz belépési lehetőséggel kedveskedünk. A díszes oklevél, az életrajzi lap, a kedvenced fotója és a nevelőszülő kártya mellé az alap támogatási összegért prémium csomagot kapnak a leendő orrszarvú-nevelőszülők, azaz plusz egy belépési lehetőséget a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A plusz szelvénnyel egy fő egyszeri alkalommal díjmentesen léphet be az Állatkertbe 2021. december 31-ig. Az örökbefogadást személyesen irodánkban pár perc alatt és honlapunkon pár kattintással el is intézheted. 
Alapítványunk támogatóinak segítségével már az orrszarvúak is kaptak labdát, környezetgazdagító eszközt kifutójukba az elmúlt években. :)


Legyen egy orrszarvúd! :)


Layla, Lulu és Zafriel várja leendő nevelőszüleit!

 

Platina fokozatú támogatóink

 

Arany fokozatú támogatóink

 

 

 

 

 

 

 

Ezüst fokozatú támogatóink

 

 

Bronz fokozatú támogatóink