Trilliárdnyi esély: élményterápia Down kórosoknak

2021-12-02

Vége a terápiának, de az élmények velünk maradnak. Hasonló érzésekkel zártuk a Down szindrómás gyermeket nevelő családoknak szervezett élményterápiás foglalkozásokat, mint a korábbi években az autistáknak, a csökkent látóképességűeknek, az értelmi fogyatékosoknak és a mozgássérülteknek.

Trilliárdnyi esély című programunkkal nyertük el a MOL Alapítvány támogatását arra, hogy Down szindrómás gyermekeket nevelő családok számára élményterápiás foglalkozásokat szervezzünk az Állatkertben. A fura címválasztás magyarázata, hogy a Down szindróma kialakulásának oka a 21. kromoszóma rendellenessége. Ez akár hatványozott lehetőségeket (10 a huszonegyediken =trilliárd) kínálhat a világ befogadására, ha jól mutatjuk be azokat. A pályázat segítségével igyekeztünk valóban jól bemutatni a lehetőségeket, legalább is itt, sajátos állatkerti világunkban.

Tíz csoportban, mintegy 140 érintett állatkerti látogatását szerveztük meg a Down Alapítvány munkatársaival közösen az Állatkertbe. Itt felkészült zoopedagógusok segítségével kellemes állatkerti sétát tettek a családok, - majd egy kiadós uzsonna után élményfeldolgozó foglalkozáson vehettek részt.

Rajz- és festőeszközök, előkészített minták várták a gyerekeket, volt részük szívmelengető mesékben, mondókákban, - csupa olyan mozzanattal gazdagítva az állatkerti élményeket, amelyekkel azok még jobban rögzülnek és később is felidézhetővé válnak. Ebben segített a külön e célra összeállított, fényképes lapozgató füzetke is, amelyet valamennyi gyermek haza vihetett.

A program szervezésében és lebonyolításában a Down Alapítvány segített, az állatkerti sétákban és élményfeldolgozó foglalkozásokban az elhivatott és felkészült zoopedagógusok, Kecskés Karina színművésznő pedig csodálatos mesékkel segítette az érzelmi feltöltődést. Neki – és Karsai Veronika pantomimművésznek köszönhetjük a szívmelengető Lélekmadár előadást is a programsorozat végén rendezett Záróbulin.

Az élményterápiás programnak egyelőre vége, de az élmények velünk maradnak.

Köszönjük mindenkinek – szervezőknek, rendezőknek, segítőknek, támogatóknak  – hogy végigvihettük ezt a sorozatot, és köszönjük a családoknak, hogy eljöttek a programokra. Nagyon sok ölelést, cirógatást, kedves mosolyt kaptunk tőlük…